Články

 

Anakreón

 

Když vyprázdním svou čísi,

hned starosti jsou pryč,

též bolesti se ztiší

a ke štěstí znám klíč.

Vždyť stejně zemřem všici,

však proč mít proto vztek?

Spíš mějme ve sklenici

vždy vína dostatek.

Vždyť při tom vína pití,

tak slastně plyne žití!

Hovězí roláda

Rozpis pro dvě osoby:

 

2 větší roštěnky

4 menší nakládané okurky

2 plátky anglické slaniny

½ menší cibule

40 g mrkve

40 g petržele

1 stroužek česneku

1 kus řapíku celeru

20 g rajčatového pyré

½ dcl červeného vína

2 dcl hovězího vývaru

1 lžička sladké papriky

Sůl, pepř

Olej, máslo

 

Roštěnky naklepeme, položíme na ně plátek slaniny, kroužky cibule a plátky okurky. Osolíme, opepříme a stočíme do rolády, kterou svážeme nití.

Na pánvi rozpustíme trochu másla, přidáme něco oleje, vložíme nakrájenou zeleninu a česnek a vše lehce osmahneme. Vložíme rolády a ze všech stran je opečeme. Přidáme papriku, rajčatové pyré, víno a hovězí vývar, osolíme, opepříme a 1 hodinu pomalu vše dusíme. Pak rolády vyjmeme, šťávu přepasírujeme přes hrubší síto, dle chuti dosolíme a dopepříme, rolády vložíme zpět a pomalu je prohřejeme.

Uvařené brambory propasírujeme hrubým sítem, aby vytvořily „bramborový sníh“.

 

Doporučené víno: středně těžké červené

 

Dobrou chuť přeju!

 

Páteční glosy 10. 9. 2010

Je zajímavé, že zrovna slovutní ekonomové z NERVu, kteří většinově hlásají, že konkurence je zárukou solidních cen, a že stát je mizerným hospodářem, prosazují, aby studentské půjčky monopolně poskytovala státní Českomoravská záruční a rozvojová banka…jako by nevěděli, že jakýkoliv dobrý nápad, dostane-li se do rukou státních úředníků, jde do háje.

 

Česko si letos musí vypůjčit na trhu 280 miliard korun. Z toho 100 miliard půjde na splácení starých dluhů a úroky. Tato čísla by měla být denně otloukána o hlavu všech, kteří sice mají plnou hubu šetření, ale rozhodně ne u sebe.

 

Ministr vnitra Radek John vycouval z plánu omezit ochranu českých ambasád v rizikových zemích. Nemohu a nemohu si vzpomenout, kdy některé z jeho dramatických mediálních prohlášení skutečně za pár dnů platilo.

 

Naslouchám-li ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi, nabývám dojmu, že reforma zdravotnictví nastane až tehdy, kdy už bude pět minut po dvanácté a bude hodně, ale hodně zle. V lecčems mi totiž připomíní Petra Pitharta (všiml jste si, jak zcela vymizel?) v době dělení Československa: jednejme, jednejme, naslouchejme, jednejme, ještě ne, dvojdomek, stále ne…  

 

Čtvrteční glosy 9. 9. 2010

Středeční glosy 8. 9. 2010

 

Čeští exportéři by raději zrušili české ambasády v zemích Evropské unie, než kupříkladu ve Venezuele či Kongu. Z jejich úhlu pohledu to má logiku. Z hlediska rozhodujících politiků nikoliv. Vždyť komu by se chtělo jít v politickém důchodu sednout si namísto do Holandska či Německa do Konga?

 

V mém domovském městě Zábřeze včera vtrhla policie na radnici a zajímala se o papíry týkající se výstavby bazénu za 130 milionů korun (nemluvě o  dalších milionech na provoz). Prý, zda stavba není předražená.

Vtrhnout na radnici mělo ovšem už před drahným časem psychiatrické komando a odvést ve svěracích kazajkách ty, kteří tento šílený projekt, zadlužující město na léta a léta, schválili.

 

Předsedkyně Nejvyššího soudu si pochvaluje rozsudek prvoinstančního soudu v případě kárné žaloby na kolegu Kučeru, který měl ovlivňovat vyšetřování Jiřího Čunka. Prý to navrátí justici dobré jméno. Jsem zvědavý, co bude říkat, až odvolací soud vynese zcela jiný rozsudek…

 

Matěj Šuster z liberálního institutu ve včerejšíchLidovkách: „Co je to proboha za nezávislý neziskový sektor, když je z 90 procent závislý na státních dotacích?

 

Americký prezident Obama navrhuje podpořit americkou ekonomiku dalším pumpováním dolarů na dluh do staveb různých „hladových zdí“… to bude šlupka, až ta nadále přifoukávaná bublina definitivně praskne! Což říkám s nižádným potěšením…

 

Asistentka eurokomisaře Vladimíra Špidly a spoluautorka jeho memoárů, napsala: „Když jeho protivníci rozpoznají pod maskou zmateného intelektuála stratéga s vůdčími tendencemi, je už pro ně většinou pozdě.“

Tak by mě zajímalo, proč se tento „stratég s vůdčími tendencemi“ po roce 1989 hvězdně neuplatnil v soukromém sektoru…

 

 

 

Šalvějová zmrzlina

Rozpis pro dvě až čtyři osoby (dle velikosti porcí):

¼ l šlehačky

35 g moučkového cukru

1 žloutek

12 čerstvých lístků šalvěje

2 (4) šalvějové lístky na ozdobu

Šlehačku, cukr, žloutek a šalvějové lístky za stálého míchání (nejraději metličkou) pomalu zahřejeme na 60 - 70 stupňů Celsia. Necháme čtvrthodinku chladnout, pak vyndáme šalvějové lísty a vymačkáme je do smetany.  Směs ponecháme zcela vychladnout a pak vložíme do zmrzlinového stroje. 

Mezitím na pánvičce rozehřejeme ořech másla s trochou medu, pomalu upražíme do křehka (nepřepražit, jinak zhořknou!) šalvějové lístky, vyndáme je, osušíme na ubrousku a lehce pocukrujeme vanilkovým cukrem (pochopitelně s pravou vanilkou, ne ethylvanilinem!)

Výsledná zmrzlina má nádherně jemnou šalvějovou chuť a vůni a nepůsobí pranic sladce a těžce…

Sklenka suchého šampaňského je skvostným doprovodem.

Dobrou chuť přeju!

Úterní glosy 7. 9. 2010

Na drahou léčbu některých pacientů nemají nemocnice peníze: pojišťovny jim některé diagnózy prostě limitují, aby se nedostaly do minusu. Nastává tedy ideální stav připomenout socialistické části veřejnosti, že je holý nesmysl platit ze zdravotního pojištění zbytnosti a prkotiny…

 

Technik v energetice Josef Knob v dnešních Lidovkách: Není možné, aby vlastnická práva majitele solární elektrárny byla nadřazena vlastnickým právům například majitele slévárny, kterého plánované ceny elektřiny po novém roce zruinují.

Bohužel se obávám, že v našem Kocourkově to možné je…Ostatně každá dotace, každé zvýhodnění narušuje svobodnou soutěž a končí tak zákonitě vyššími cenami.

 

Nová strategie stále státní České pošty: abychom nezbankrotovali, zřídíme vlastní banku, ale hlavně budeme zajišťovat IT služby pro stát.

Takže si velmi pohlídejme, zda na státní IT služby bude vypsána férové výběrové řízení, jinak se nám kamarádíčkové ouředníčkové  domluví a my budeme platit a platit jako mourovatí.

 

 

Pondělní glosy 6. 9. 2010

Být v kůži Mirka Topolánka, velmi bych protestoval proti dnešnímu titulku Lidovek, že ministr Kocourek jede do Bruselu „udat Topolánka“, tedy sehnat mu nějaké eurokoryto. Normální chlap se přece o sebe umí postarat sám!

 

Ještě větší rapl, než jsem si mysleli: Michael Kocáb, stále ještě jakýsi zmocněnec vlády pro lidská práva, včera prohlásil, že svoje místo neopustí, dokud je někomu nepředá, neboť se cítí jako zodpovědný pilot….okamžitě vyhodit, zní moje rada.   

 

Sobotní Lidovky přinesly v sobotu komentář redaktora Vlacha o situaci na ministerstvu obrany, v němž mne zaujala věta: Dělat pořádek na obraně není snadné: velké peníze v tendrech, obrovské tlaky ze strany zbrojařů.

Domnívám se totiž, že to snadné je, chce to ovšem použít radu majitelky nevěstince na ozdravení jakéhokoliv podniku: Nešoupat s postelemi, vyházet kurvy!

Restaurant Boettners

Ale vezmu to pěkně zkraje: pár kroků, tedy doslova pár kroků od Platzlu, což je střed Mnichova nejstředovatější, je ulička Pfisterstrasse a v ní, v domě se dvěma velkými půlkruhovými okny, dvě místnosti restaurace Boettner´s.

Už vedle vchodu si můžete vlídně naladit chuťové buňky nahlédnutím do nabízených dobrot: rozlévané šampaňské je Laurent Perrier Brut, z předkrmů Vás jistě zaujmou parfait z husích jater s lanýži a vinným želé, potoční ráčci v bylinkové omáčce či výběr letních salátů s pečeným Loup de Mer a liškami.

(A mohu Vás ujistit, že když jsem při mé poslední, velmi nedávné návštěvě neodolal posledně jmenovanému předkrmu, byly lístky salátů čerstvé, nejčerstvější, zálivka dokonale vyladěná, kousky ryby dokonale propečené, tedy ani moc, ani málo a lišky podušené přesně jak mají být. Nádherný začátek přívětivého večera…).

Ani hlavní chody vás dozajista nezklamou: o Hechtklösschen, které si pochopitelně můžete též objednat jako předkrm, jsem již lehce mluvil, z ostatních se zmíním o dunajském sumci dušeném v klasické německé „Wurzelsud“ z mrkve, celeru, petržele, pórku a cibule, a nemohu vynechat ani zmínku o pečeném platýzi se špenátovými lístky a říčními ráčky či srnčím hřbetu se smrži, celerovým pyré a špenátovými spätzle.

Ale abych se blíže vrátil k těm štičím knedlíčkům: jsou jako dech, neb jsou vytvořeny z naškrábaného a sítem prolisovaného štičího masa, vajec, másla a smetany, následně krátce povařené a na talíři pak zalité humrovou omáčkou s petrželkou. Nádherný kulinářský zážitek, zvláště když sousta doprovází výborné víno. Vinný list nabízí spoustu zajímavých možností, a to zvláště z vinic kol Rýna a Mosely.

Ideálním zakončením hodování  je pak (když jste v Mnichově) bavorský krém s malinovým přelivem, který tu umějí vskutku na jedničku.

Od stolu u Boettnerů se vám určitě nebude chtít vstát, takže použijte účinnou vnitřní přesvědčovací metodu: rozhodněte se jít na skleničku šampaňského před spaním do baru nedalekého hotelu Mandarin Oriental, kde se sedí neméně příjemně, klavírista tiše dotváří barovou atmosféru… a kde je nakonec řečeno, že musíte zůstat jen u jedné skleničky?    

 

Petra na výlet připravená




Nejčtenější články



Kontextová navigace

Úvodní strana Články