Články

Úterní glosy 18. 5. 2010

Další smutně legrační titulek Novinek.cz: „Většina Čechů je finančně negramotná, snadno skončí v pasti lichvářů.“

Mnohem pravdivější znění:  „Většina Čechů je finančně negramotná, snadno skončí v pasti populistických politiků.“

Ti jsou totiž mnohem a mnohem nebezpečnější….!

 

Exministr školství Ondřej Liška je takovým exemplárním příkladem toho, kterak na školách (a to již od základního stupně) chybí výuka ekonomického minima.

Rozhovor ve včerejší MFDnes:

Přijel jste v hybridním autě. Kolik stálo?

Skoro půl milionu korun.

To nevypadá na úplně masové auto.

Tohle je cena docela přiměřená. Nicméně chceme prosadit, aby auta, která jezdí našetrný pohon, byla podstatně dostupnější než dnes.

Chcete je z našich daní dotovat?

Ne, ne, chceme to dělat jako jiné vyspělé státy, totiž využívat různých motivačních nástrojů k tomu, aby výrobky, které šetří přírodu a zdraví lidí, byly dostupnější. Například formou daňových úlev.

 

Exministryně zdravotnictví  a plzeňská hejtmanka za ČSSD MiIlada Emmerová zaměstnává za naše nemalé daně svého přítele a bývalého senátora Františka Jiravu. Co pro Emmerovou dělá a za kolik, se ovšem nedozvíme: „Do toho Vám absolutně nic není“, odsekla tázajícím se Lidovkám.

To se ovšem velice, převelice mýlíte, paní hejtmanko! Je mi velice do toho, jak efektivně zacházíte s mými penězi.  Zřejmě Vám jde příkladem premiér Fischer, jehož jedenadvacetiletý syn stážuje taktéž za naše daně na Úřadu vlády jako „expert“ na extremismus a taktéž nám „po tom nic není“…

 

Velmi trefně to dnes popsal Bohumil Doležal v Lidovkách: Veřejné vystupování Jiřího Paroubka je plné arogance a hrubosti. Pokud by se ovšem někdo pokusil nejen ho snad nedej Bože trochu napodobit, ale třeba jen ironizovat, začne ronit krokodýlí slzy o divoké nenávisti, jíž je obklopen.

 

Jean – Claude Trichet, guvernér Evropské centrální banky obhajuje svoje rozhodnutí z minulého týdne, že banka bude přímo  nakupovat dluhopisy ohrožených zemí, tedy Řecka, Španělska,Portugalska a případně dalších, vskutku pozoruhodně.

Tištění miliard eur, za které se vládní dluhopisy nakoupí, prý nezvýší v Evropě inflaci…

Krupicové noky

Tady je recept pro dvě osoby:

60g hrubé krupice, asi ½ dcl mléka, 1 vejce, špetka soli, dle chuti nasekaná petrželka či pažitka.

Smíchejte krupici, žloutek, mléko a sůl do husté hmoty a nechte chvíli odležet, až krupice řádně nasákne. Pak vmíchejte petrželku či pažitku a v posledku do tuha ušlehaný bílek. Mokrou lžicí vykrajujte noky, které nechte opatrně "sklouznout" do osolené vařící vody. Vařte 1 - 2 minuty a po okapání neservírujte na předehřáté talíře.

Na obrázku jsou krupicové noky s daňčím ragú - recept na ragú si na těchto stránkách jistě lehce najdete. Přeju hodně úspěchu a zábavy v kuchyni a hlavně dobrou chuť!

Deštivá krajina mého srdce

Pondělní glosy 17. 5. 2010

No, to je mi titulek! Novinky.cz oznamují:  “Přes sto tisíc domácností nemá na bydlení, dotuje je ministerstvo práce a sociálních věcí.“ Což je, pochopitel ně, pitomost. Těch 230 milionů jen ministerstvo přerozděluje z kapes nás, plátců daní!

Navíc  je první polovina věty nepravdivá. Měla by správně znít: Přes sto tisíc domácností bydlí v bytech, na nichž jim nestačí jejich příjmy.

 

V  pátek vyšla v Lidovkách tato oprava: Ve včerejším rozhovoru „Z tohoto mraku ani nekápne“ jsme tajemníkovi  prezidenta Ladislavu Jaklovi omylem přisoudili slova, která ve skutečnosti řekl autor rozhovoru. Věta „Je pravděpodobné, že prezident by takový návrh musel podepsat podobně jako Lisabonskou smlouvu“ není odpovědí, nýbrž součástí redaktorovy otázky, která končí  větou „Učinil by tak v tomto případě?“

I vzpomněl jsem si přitom na starý dobrý sovětský vtip.

 Oprava agentury TASS: Do naší včerejší informace,že Ivan Ivanovič Ivanov vyhrál v loterii sto tisíc rublů se vloudila drobná chyba. Nešlo o Ivana Ivanoviče, ale jeho ženu, nebylo to v loterii, ale v kartách, nešlo o sto tisíc rublů, ale o dvě stě tisíc a nevyhrála, ale prohrála…

Pondělní glosy 17. 5. 2010

No, to je mi titulek! Novinky.cz oznamují:  “Přes sto tisíc domácností nemá na bydlení, dotuje je ministerstvo práce a sociálních věcí.“ Což je, pochopitel ně, pitomost. Těch 230 milionů jen ministerstvo přerozděluje z kapes nás, plátců daní!

Navíc  je první polovina věty nepravdivá. Měla by správně znít: Přes sto tisíc domácností bydlí v bytech, na nichž jim nestačí jejich příjmy.

 

V  pátek vyšla v Lidovkách tato oprava: Ve včerejším rozhovoru „Z tohoto mraku ani nekápne“ jsme tajemníkovi  prezidenta Ladislavu Jaklovi omylem přisoudili slova, která ve skutečnosti řekl autor rozhovoru. Věta „Je pravděpodobné, že prezident by takový návrh musel podepsat podobně jako Lisabonskou smlouvu“ není odpovědí, nýbrž součástí redaktorovy otázky, která končí  větou „Učinil by tak v tomto případě?“

I vzpomněl jsem si přitom na starý dobrý sovětský vtip.

 Oprava agentury TASS: Do naší včerejší informace,že Ivan Ivanovič Ivanov vyhrál v loterii sto tisíc rublů se vloudila drobná chyba. Nešlo o Ivana Ivanoviče, ale jeho ženu, nebylo to v loterii, ale v kartách, nešlo o sto tisíc rublů, ale o dvě stě tisíc a nevyhrála, ale prohrála…

Dršťková polévka dle rodinného receptu

Dršťky (čím více jich bude z bachoru, než z ostatních částí kravského žaludku, tím lépe) důkladně několikrát propláchněte ve studené vodě. Pak vařte pět hodin  pomalým varem ve slané vodě. Dršťky vyjměte, opět důkladně propláchněte studenou vodou a nakrájejte na přiměřené proužky. Nakrájené ještě jednou krátce převařte a znovu důkladně propláchněte studenou vodou.

Uzené maso nakrájejte na malé kousky, přidejte k dršťkám, dále přidejte celou, nekrájenou mrkev, petržel a celer, stroužek česneku, několik zrníček černého pepře a nového koření, dle chuti osolte. Pomalu vařte, až zelenina změkne.

Mezitím na pánvi na sucho rozpalte sladkou papriku, přidejte trochu másla, zamíchejte a vlejte do polévky. Z polohrubé mouky a másla připravte jíšku do zlatova a též pomalu vmíchejte do polévky. Nakonec přidejte 2/3 přichystané drcené majoránky, mletý zázvor  a polévku nechte pomalu vychladnout.

Druhý den musí mít správně připravená polévka konzistenci řídkého rosolu. Vyndejte z ní kořenovou zeleninu, pomalu polévku prohřejte až k varu (ale už nevařte) a těsně před servírováním přidejte zbytek majoránky a špetku pálivé papriky.

Příloha je tradiční: čerstvé, nejraději ještě teplé slané rohlíky. 

Petra labužnická a jedno rondeau k tomu

Třeba vychutnat si vůni cabernetu z chilského Maipo Valley. A poslechnout si k tomu rondeau, které jsem na toto víno kdysi napsal:

S ním můžete se lehce vznést

až nad skalnaté Kordilléry,

zde vstoupit do nadzemské sféry

a do vlasů si hvězdy vplést.

 

Žal z mysli umí hbitě smést,

vždy povznese Vás nad maléry,

s ním můžete se lehce vznést

až nad skalnaté Kordilléry.

 

To jistě umělo by svést

z cest všechny bludné Ahasvery

a dalo naději  v nich vzkvést…

Jak kondor prchlý z voliéry

 

s ním můžete se lehce vznést.

 

Pieris japonica

Recenze na Encyklopedii Byliny a koření

Jeden příklad za všechny: heslo Prunus dulcis, mandloň obecná, má 24 řádečků půlsloupce a encyklopedické znalosti o hořkých mandlích jsou shrnuty do následující věty: Olej z těchto semen se přidává jako hořké dochucovadlo do potravin a nápojů a někdy se využívá i v medicině.

Tak tomu říkám ecyklopedie! No, nekupte to! Což Vám přesně doporučuji…

P. S.  Staromilec ve mně úpí: vraťte mi ty staré tlusté (většinou německé) knihy, v nichž byl u hesla Mandelbaum dokonalý souhrn informací, od botanického popisu, způsobů pěstování, výčtu alkaloidů a dalších látek, přes popis produktů z mandlí, až k detailům zahraničního obchodu s mandlemi a produkty z nich, včetně grafů a tabulek!  Ta dnešní příšerná povrchnost ve všem a všude!

Daňčí ragú s kapary

Odblaněné  maso  pokrájíme na větší kousky , zakapeme koňakem a necháme hodinu, dvě odležet. Nasekanou cibulku podusíme na slanině do růžova, kousky  masa krátce opečeme a přidáme sůl, pepř, nové koření, bobkový list a citronovou kůru. Zalijeme červeným vínem a zvěřinovým či hovězím vývarem. Pomalu dusíme, až je maso měkké. Pak kousky masa  vyjmeme, šťávu pomalým varem zredukujeme a tím zahustíme. Žádný škrob, žádná průmyslová zahušťovadla, prosím! Na konec přidáme propláchnuté kapary (množství dle vlastní chuti, ale rozhodně by neměly přehlušovat skvostnou chuť a vůni daňčího) a kousky masa, aby se opět prohřály.

Ideální přílohou jsou noky, ať už římské, bramborové či obvyklé moučné. Taktéž nadýchnuté hrníčkové knedlíky nezklamou.

Víno pochopitelně červené, těžší. Což takhle vyzkoušet něco z Nového světa? 




Nejčtenější články



Kontextová navigace

Úvodní strana Články