Vydáno:  

Dopis z Kammersdorfu

Vážení a milí, Kammersdorf je jedna ze šesti částí obce Nappersdorf – Kammersdorf v okrese Hollabrunn v Dolních Rakousích, a ať počítám, jak počítám, žije v ní jen 318 stálých obyvatel.

Heurigen Bayer

Heurigen Bayer


Je sice nepravděpodobné, že byste tam zajeli jen kvůli zajímavým kopcům Galgenberg, Burgstallberg či pověstmi opředenému Ternbergu tvaru pyramidy, které tvoří květinové ostrovy v moři polí, to už spíše kvůli svérázným uličkám vinných sklepů a pohostinnosti zdejšího kraje a jeho obyvatel.

Také vás mohou nalákat slovanské dějiny tohoto kraje – původní název obce, která sestávala ze čtyřiceti domů kolem důležité obchodní cesty na Moravu, zněl Chomatsdorf, a vznikl prý podle Slovana Duchomenty, zkráceně Chometa zvaného. Stával zde na Kostelním vršku kostel svatého Bartoloměje, založený již v roce 1261, původně opevněný a v roce 1479 pobořený a přestavěný, ale jeho dnešní podoba pochází až z let 1848 – 51 a žádnými viditelnými mimořádnými starožitnostmi neoplývá.

Hned vedle kostela je ovšem další pamětihodnost, a to vinařství a heurigen Bayer, založené mladým vinařem Dominikem Bayerem sice až v roce 2013, ovšem již drahnou dobu proslavené.  A protože jsme v srdci Weinviertelu, ve zdejší  nabídce vín samozřejmě nesmí chybět zelený veltlín, a to ze zdejších vinic Waldberg a Wasserturm, ale najdete v ní též sauvignon blanc, Müller – Thurgau nebo nádherně voňavé gelber muskateller a traminer. Z červených pak pochopitelně zweigelt.

Z domácích pochoutek si můžete objednat tradiční chleby a preclíky s pomazánkami, vepřovou pečení na kmínu, šunkou či uzeným, stejně jako domácí huspeninu a spoustu nápaditě upravené zeleniny. Dle sezóny samozřejmě nesmějí chybět česnek medvědí, chřest a různé další pochoutky, stejně jako domácí sladké moučníky.

Samozřejmostí je možnost zakoupit si ochutnaná vína domů, ale mladý vinař nabízí též internetové objednávky rovnou z domova (přijdete ovšem o nádherné posezení venku pod vzrostlými stromy nebo v útulných prostorách viničného statku).

Otevřeno je po čtyřicet dnů v roce a rozhodně je lepší si vzhledem k zájmu labužníků z blízkého i dalekého okolí předem zarezervovat stůl.

Podnikové i osobní heslo Dominika Bayera je „jung, frisch, modern“ a také vy se po návštěvě jeho heurigen budete cítit, pokud ne moderně, tak dozajista „mladě a svěže“.

 

Na shledanou v Kammersdorfu se těší

 

Váš

Miroslav Macek

 

 

O autorovi

Sdílej na: Delicious Delicious Facebook icon Facebook Bookmark and Share



Pro odeslání příspěvku vyplňte prosím následující kód MXK829.

Položky označené (*) hvězdičkou jsou povinné.


Pro odeslání příspěvku vyplňte prosím následující kód RSK552.

Položky označené (*) hvězdičkou jsou povinné.



Nejčtenější články


Štítky podle popularity




Kontextová navigace

Úvodní strana Dopis z Kammersdorfu