Vydáno:
Gulášová polévka (gulyas) dle starého uherského receptu
Vynikající polévka, která Vám bude chutnat ráno, v poledne i večer…

Foto: Miroslav Macek
Rozpis pro čtyři osoby:
350 - 400 g řádně odleželé hovězí kližky
2 lžíce sádla
2 lžíce sladké kalocsaiské papriky
1 lžíce středně pálivé kalocsaiské papriky
1 středně velká cibule
1 dl suchého nebo mírně nasládlého aromatického bílého vína (používám suchý tokaji furmint)
2 středně velké brambory
sůl
Maso nakrájíme na drobnější kostky. Brambory oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle a uvaříme v 1 ½ litru vody. V kastrolu osmahneme na sádle jemně nasekanou cibulku se sladkou a pálivou paprikou. Vsypeme a opečeme kostky masa, pak přilijeme víno a necháme je pomalu vydusit. Vlijeme asi čtvrtinu vody z brambor, osolíme a pomalu dusíme za občasného podlití vodou z brambor zhruba 1 hodinu. Pak přilijeme zbytek vody z brambor, přidáme propasírované brambory a ještě asi deset minut necháme pobublávat…
Příloha: čerstvý slaný rohlík