Vydáno:
Jablečný rošťák
Podzim je ideální doba k přípravě a konzumaci jablečných moučníků - jednak jsou jablka po ruce a také organismus potěšíme nějakou tou menší tukovou zásobou na zimu. Nabízím Vám proto skvělý rakouský recept na "jablečného rošťáka"…

Foto: Miroslav Macek
Těsto:
1 lžička cukru
1 lžička soli
1 vejce
160 g hladké mouky
185 g vychlazených kousků másla
Náplň:
3 velká jablka nakrájená na tenké plátky
35 g hnědého cukru
1 lžička mouky
1 lžičky citronové šťávy
1 lžička mleté skořice
špetka muškátového oříšku
hrst mletých lískových oříšků
žloutek se smetanou na potření
Přísady zpracujeme do těsta, které dáme odležet do chladu na 1 ½ hodiny.
Plátky jablek promícháme s ostatními přísadami do náplně.
Těsto výválíme na pomoučněné ploše do kruhu o průměru cca 30 cm. Jablka umně naskládáme na těsto, přičemž ponecháváme od kraje 5 cm volného těsta, které pak překlopíme na jablka. Okraj potřeme žloutkem se smetanou a vše posypeme mletými lískovými oříšky. Pečeme 30 – 35 minut v troubě předem vyhřáté na 190 stupňů Celsiových.