Vydáno:  

Jablečný tvarohový koláč

Tento koláč dle starého rakouského receptu šetří cukrem a při užití starých kyselejších odrůd jablek (Croncelské, Coxova reneta, Boskoopské) je dokonalým společníkem u odpoledního posezení při čaji…

Foto: Miroslav Macek

Foto: Miroslav Macek


Těsto:
100g másla
150g hladké mouky
40g moučkového cukru
špetka soli
1 vejce


Tvarohová náplň:
2 vejce
50g másla
50g moučkového cukru
250g plnotučného tvarohu
půlka vanilkového lusku
1 lžička citronové šťávy
3 jablka


Zpracujeme dohromady všechny suroviny na těsto tak, aby bylo hladké a vláčné. Zabalíme do folie a necháme minimálně hodinu odležet v chladu. Těsto následně rozválíme na tenký plát, který dáme do předem vymazané dortové formy, vytvarujeme okraje. Propícháme vidličkou a předpečeme asi deset minut v troubě předem vyhřáté na 170 stupňů.
Na náplň smícháme dva žloutky s máslem, cukrem, vanilkou a citronovou šťávou do hladké směsi. Přidáme tvaroh a opět dokonale promícháme. Opatrně vmícháme do tuha ušlehané bílky. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky. Tvarohovou hmotu rovnoměrně rozetřeme na vychladlé těsto a umně poklademe plátky jablek. Pečeme asi 60 minut (do zlatova) v troubě předehřáté na 160 stupňů. Ihned po vyndání z trouby lehce posypeme vanilkovým cukrem. Podáváme vychladlé s trochou šlehačky, kysané smetany nebo s kombinací obou.

O autorovi

Sdílej na: Delicious Delicious Facebook icon Facebook Bookmark and Share



Pro odeslání příspěvku vyplňte prosím následující kód FHD117.

Položky označené (*) hvězdičkou jsou povinné.


Pro odeslání příspěvku vyplňte prosím následující kód XZJ341.

Položky označené (*) hvězdičkou jsou povinné.



Nejčtenější články


Štítky podle popularity




Kontextová navigace

Úvodní strana Jablečný tvarohový koláč