Vydáno:  

Kalina v Kalině

Přiznávám, že fandím restauracím, jejichž název je zároveň jménem šéfkuchaře : vzbuzuje to ve mně jakýsi pocit důvěry, neboť někdo   se nebojí jít se svou kůží na trh a neskrývá se za názvy místních pamětihodností či   cizokrajně znějícími názvy. Uznávám ovšem též, že to má šéfkuchař Miroslav Kalina   se svým jménem, evokujícím též krásnou květinu,   jednodušší než kupříkladu šéfkuchař jménem Humpernagelvogel.   Také prostory restaurace Kalina v pražské Dlouhé ulici č. 12 s nádherně klenutými stropy (zvláště klenby zadní   místnosti doslova vyrážejí dech) jistě potěší každého labužníka, neboť   jak konstatuje stará pravda, jí se přece i očima, což neplatí zdaleka jen o krmi, ale též o prostředí.

Interiér restaurace Kalina

Interiér restaurace Kalina


Majitel restaurace a šéfkuchař v jedné osobě spolu se svými sommeliery Vítem Hepnarem a Jakubem Přibylem zde vytvořili neokázalé, ale o to přívětivější prostředí, v němž si můžete dokonale vychutnat snoubení pokrmů s víny. Jejich nevtíravé, ale přesto přátelské jednání s hosty též od prvních okamžiků přispívá k pohodě a těšení se na kulinární zážitek.

Při poslední návštěvě jsme si při téměř povinné sklence šampaňského Legras vybrali dle doporučení šéfkuchaře z nabídky dne, za předkrm talíř mořských plodů  s ústřicí, kaviárem z mořských ježků, humrem, langustou, nudličkami z bílé ředkve a avocadem (určitě jsem ještě na něco zapomněl), Petra si pak dále přála bažantí prsa s omáčkou z černých lanýžů, s lesními houbami a bramborovou placičkou, já pak arktickou tresku (skrey) s lehce křenovou pěnou a dalšími jemnými ingrediencemi.

Tento stručný popis pochopitelně zdaleka nevystihuje všechny chutě, které hýčkají chuťové buňky a všechny vůně linoucí se z talířů - ač jsme značně nároční hosté, pochutnávali jsme si bez výhrad. Vybrané chablis ( z mnoha a mnoha nabízených) z impozantně rozsáhlého vinného lístku bylo skvělým doprovodem. Petru, milovnici rakouských vín,  jen trochu zklamala nepříliš velká nabídka z jejích oblíbených rakouských regionů, na druhou stranu ji potěšily číše Riedel, které povyšovaly zážitek z vína, jak ostatně mají v popisu práce.

Také dezert, čokoládová koule se zmrzlinou z červených pomerančů uvnitř, flambovaná na cointreau, Petru značně potěšila, takže s radostí ještě poseděla u další sklenky šampaňského.

Na jídelního lístku máte ovšem další přívětivosti, stačí si jej na internetových stránkách restaurace nalistovat a určitě vám ihned začnou sbíhat sliny kupříkladu nad pečenými kachními játry s jablky flamovanými calvados nebo nad šneky po pražsku  (ano, bývaly doby, kdy se šneci vozili od nás do Francie a ne naopak). Také si můžete pochutnat na specialitě šéfkuchaře, silném hovězím vývaru s morkovými knedlíčky či na telecím brzlíku s glazovaným černým kořenem (už ten je vynikající lahůdkou) a se žloutkovou kroketou.

Doufám, že jsem vás navnadil natolik, že je více než pravděpodobné, že se tam někdy při dobrém jídle a pití potkáme. Do té doby se mějte krásně…

Váš

 

Miroslav Macek

O autorovi

Sdílej na: Delicious Delicious Facebook icon Facebook Bookmark and Share



Pro odeslání příspěvku vyplňte prosím následující kód NCF828.

Položky označené (*) hvězdičkou jsou povinné.


Pro odeslání příspěvku vyplňte prosím následující kód YAW546.

Položky označené (*) hvězdičkou jsou povinné.



Nejčtenější články


Štítky podle popularity




Kontextová navigace

Úvodní strana Kalina v Kalině