Vydáno:  

Poulet á la estragon neboli kuře na estragonu

Jacqueline Bouvier Kennedyová se po nástupu svého manžela do funkce amerického prezidenta postarala nejen o značné společenské znovuoživení Bílého domu, ale též o obsazení tamní kuchyně René Verdonem, francouzským kuchařem z newyorského hotelu Carlyle. Tady máte jeho recept na jedno z oblíbených  jídel manželů Kennedyových.

Foto: Miroslav Macek

Foto: Miroslav Macek


Rozpis pro čtyři osoby:

 

1 větší kuře naporcované na 8 - 10 dílů

2 lžičky hladké mouky

sůl, pepř

přepuštěné máslo na smažení

3 menší šalotky

1 dcl suchého bílého vína

1 dcl kuřecího vývaru

1 bobkový list

1 snítek tymiánu

2 stonky petržele

svazeček čerstvého estragonu

 

Glazura:

2,5  dcl smetany

1 lžíce světlé jíšky

4 lžíce strouhaného parmazánu

 

Smíchejte mouku, sůl a pepř a tuto směsí kousky kuřete důkladně posypte a lehce ji do nich vetřete. Pak osmahněte kousky na přepuštěném másle do zlatova. Přidejte jemně nasekanou šalotku a nechte ji zesklovatět. Přidejte víno, vývar a bylinky a duste vše cca ½ hodiny. Pak kousky kuřete vyndejte a udržujte horké.

Vyndejte ze šťávy bylinky a silně  ji zredukujte, pak do ní přidejte jíšku, smetanu a parmazán a za stálého míchání ji zahustěte. Kousky přendejte na nahřáté talíře a potřete je vzniklou „glazurou“. Můžete je též ozdobit čerstvými lístky estragonu.

 

Doporučená příloha: brambory vařené či pečené, rýže

 

 

Doporučené víno: voňavější suché bílé, nejraději sauvignon

O autorovi

Sdílej na: Delicious Delicious Facebook icon Facebook Bookmark and Share



Pro odeslání příspěvku vyplňte prosím následující kód LJT269.

Položky označené (*) hvězdičkou jsou povinné.


Pro odeslání příspěvku vyplňte prosím následující kód SGL492.

Položky označené (*) hvězdičkou jsou povinné.



Nejčtenější články


Štítky podle popularity




Kontextová navigace

Úvodní strana Poulet á la estragon neboli kuře na estragonu