Vydáno:  

Restaurace Chez Miro v Pardubicích

Ničím nápadná ulice kousek od Pernštejnského náměstí v Pardubicích. V ní řadový činžovní dům, stojící na místě středověké Bílé brány. V něm sklepní prostory s částmi kamenných zdí a bílými omítkami, vybavené s prostou, nevtíravou   elegancí. V nich mladý kuchař Miroslav Růžička, s láskou ke Francii a francouzské kuchyni v srdci.   Restaurace Chez Miro.

Restaurace Chez Miro

Restaurace Chez Miro


Není to běžná restaurace s předem připravenými pokrmy, do níž můžete kdykoliv zavítat rovnou z ulice. Tady se vaří vždy z těch nejčerstvějších vybraných surovin, takže je nezbytné předem se objednat. Velkou výhodou ovšem je, že takto můžete s mistrem kuchařem sladit vaše chutě s jeho recepty a domluvit se na menu dle vašich představ.

Kdo ovšem má rád trochu toho tajemství a překvapení, rád ponechá výběr jídel a vín na panu Růžičkovi.

Naposledy jsem se ohlásil před pár dny na oběd s přáteli a po přívětivém uvítání a popovídání, jaké novinky doputovaly do sklepa a jací noví dodavatelé kvalitních surovin přibyli, jsme byli usazeni ke stolu.

Na začátek, jen tak na probuzení chuťových pohárků, nás čekala svatojakubka s omáčkou Vierge (pokud chcete vyzkoušet, jde o ohřátý olivový olej se šalotkou, rajčaty, bazalkou, černými olivami, peřem a solí).

Prvním chodem byla makrela, což je většinou ryba napíchnutá na klacek v zahrádkářské osadě, ovšem zde šlo o pečená filátka se sušenými rajčaty, bazalkovým olejem, solená gomasiem (chcete-li si připravit domácí gomasio, mírně prohřejte až upražte sezamová semínka se solí a pak utlučte v hmoždíři). Byl to nezvyklý a velmi chutný zážitek.

Dalším chodem byl vepřový bůček, mnoho hodin pomaličku pečený, šťavnatý, skvostný, s omáčkou gribiche, kterou nám odkázali, spolu s mnoha jinými důležitostmi, staří Římané. (Pokud ji chcete udělat doma, vyhledejte recept na některou z mnoha jejích variant – základem jsou vždy uvařené žloutky s olejem, horčicí, kapary, petrželkou, okurkami či jinou zeleninou, případně s proužky vařeného bílku).

Nezbylo, než si dát trochu delší pauzu a věnovat se více vínu. Greco di tuffo je rafinované, avšak přátelské víno z oblasti Avellino, které doputovalo do Italie, jak název napovídá, z Řecka. A to už hodně a hodně dávno, neboť  už jedna z pompejských fresek nese povzdech „Dnes jsi opravdu chladná, Bytis, celá jakoby z ledu, vždyť tě v noci nerozehřálo ani řecké víno.“

Tato odrůda totiž nejprve doputovala na svahy Vesuvu, kde se nazývala Lacrimae Christi, tedy slzy Kristovy a teprve odtud doputovala do Avellina, kde dostala dnešní název.

Při vychutnávání jeho plnosti a harmonických tónů jsme doputovali k sýrům, a to výběru francouzských sýrů z nepasterizovaného mléka: comté, camembert, rocquefort a valencay – ke tvaru posledně jmenovaného skvostného kozího sýru s našedlou plísní z provincie Berry se váže zajímavá historka, která, pokud není pravdivá, je alespoň dobře vymyšlená: původně prý měl sýr tvar pyramidy, když se ale Napoleon po neslavném návratu z tažení do Egypta zastavil na zámku Valencay a na stole se objevil tento sýr, v náhlém záchvatu vzteku mu šavlí usekl špičku… V každém případě chutná ovšem i v této tvarové úpravě, která přetrvala, výborně!

A už jsme u moučníku, jablečného závinu á la Miro, tedy nezavinutého, hračičkově vypiplaného chuťově i tvarově: jablečné kuličky á la parisienne, rozinkové coulis ( z latinského „colare“, tedy cedit), gratinované vlašské ořechy, skořicová zmrzlina a plátek filo těsta (původně „phillo“, což je dávný a dávný turecký recept dávno a dávno přenesený do Řecka, sloužící jak  k přípravě „tažených“ závinů, tak k výrobě různých košíčků, mističek a plátků).

Tak, a jsme u konce a netvrďte mi, že se Vám při tom popisu všelikých lahůdek nesbíhaly sliny. Tady ovšem není vůbec a pranic na místě odolávat pokušení a tak určitě zavolejte do restaurace Chez Miro a domluvte si s panem Růžičkou, nadšencem na svém místě, vlastní kulinářský zážitek.

Stojí to za to, neb žijeme jen jednou!

 

  

O autorovi

Sdílej na: Delicious Delicious Facebook icon Facebook Bookmark and Share



Pro odeslání příspěvku vyplňte prosím následující kód MBK941.

Položky označené (*) hvězdičkou jsou povinné.


Pro odeslání příspěvku vyplňte prosím následující kód IGD224.

Položky označené (*) hvězdičkou jsou povinné.



Nejčtenější články


Štítky podle popularity




Kontextová navigace

Úvodní strana Restaurace Chez Miro v Pardubicích