Vydáno:  

Restaurace "U dvou Kohoutků" v Pardubicích

Název této pradubické restaurace není odvozen z domovního znamení jejího sídla, jak by se na první pohled mohlo zdát. Jednak se vyskytuje v přízemním dvorním traktu, k němuž se dostanete z ulice až po projití dlouhou chodbou a jednak má v názvu velké K, jejími majiteli totiž jsou Jan a Tomáš Kohoutkovi.

část interiéru restaurace U dvou Kohoutků

část interiéru restaurace U dvou Kohoutků


Jejich restaurace je v místě známá „hostujícími kuchaři“, vařili zde kupříkladu Zdeněk Pohlreich, Dalibor Navrátil, Roman Vaněk či Václav Frič a chystá se sem se svými italskými specialitami Ricardo Lucque z pražské restaurace La Finestra di Cucina. Což je činnost jistě velmi záslužná, neboť praktické osvěty v podobě školení mlsných jazýčků není nikdy dost.

Rozhodli jsme se však „přepadnout“  tuto restauraci v pravé poledne všedního dne, abychom zjistili, jak se o hosty starají sami, bez hostujících šéfů kuchyně. Dvě místnosti, kuřácká a nekuřácká mají celkem 55 míst u stolů, v létě přibude tři a půl desítky ve venkovní zahrádce. Zadní nekuřácká místnost má ozdobné prvky z neomítnutých cihel, barevně ladící dlaždice na podlaze a bohužel intenzívně červené stěny, které spolu s černými koženkovými potahy masivnějších křesílek působí poněkud pekelnicky. Ihned sním o světlých stěnách, které by relativně nízkou místnost prosvětlily a daly vyniknout struktuře cihel a o světlejších potazích křesel. Také levné umělohmotné krytky klimatizace a rozšklebená krabice s dráty v rohu u našeho stolu jsou vadami na kráse. Možná řeknete drobnosti: ale právě proto nechápu, proč vůbec jsou, když je známé, že očima se také jí (a netýká se to zdaleka jen vzhledu jídla).

Úslužná obsluha přináší jídelní lístky: množství jídel je překvapivě velké, což nebývá dobrým znamením, spíše naopak. Petra si objednává domácí carpaccio s parmezánem a dále pečeného králíka se špekovýmiknedlíky, já hovězí vývar (ideální tester kvality restaurace)  a taktéž pečeného králíka. Vinný lístek obsahuje asi desítku moravských vín a pár levnějších vín cizích, bohužel jsme hned upozorněni, že lístek je „v přestavbě“ a většina vín tedy není. Což je s podivem a na pováženou. Nakonec volíme z nouze Mádlovo barikované Svatovavřinecké z roku 1996.

Pak čekáme téměř dvacet minut na předkrm…ten je však, vzhledem k dříve napsanému, velmi příjemným překvapením: hovězí vývar je chuťově výborný, žádné glutamáty, zeleninka tence nakrájená, chutná a nerozvařená, počet ok na hladině vzorový. Carpaccio s parmezánem taktéž výborné chuti a konzistence. Dalším lahodným překvapením jsou čerstvě rozpečené malé bagetky, opravdu skvělé.

Hlavní chod už přichází ve správný čas: králičí kýta je dokonale propečená, štavnatá, výborné chuti, omáčka hustá, se spoustou chuťových odstínů,  škvarkové knedlíky chuťově ladí  a porce je to přímo obří. Jedinou vadou je asi deset růžiček vařené růžičkové kapusty, tvrdých a chuti, která by okamžitě přebila jemné valéry masa a omáčky. Pro mne zcela nadbytečná a zůstala tedy na talíři.

Říkám si, že večer bych takovou porci, po předkrmu a před sýrem či dezertem, určitě nezvládnul a v duchu radím majitelům, aby vedle těchto jistě žádaných veleporcí nabízeli (zvláště večer) porce menší, degustační .

Po delší chvíli, určené k dopití vína a lehkému vytrávení, platíme nepražský, Pardubicím přiměřený účet a zcela nasyceni odcházíme s tím, že tuto restauraci můžeme, co se jídla týká, všem bez obav doporučit. A když tam budeme všichni chodit častěji, majitelé jistě rádi část utržených peněz investují do zkrášlení prostorů a nezbytného doplnění vinného sklepa a svoji invenci  do vychytání drobných nedostatků . Pak to bude restaurace zcela k nepominutí!

 

O autorovi

Sdílej na: Delicious Delicious Facebook icon Facebook Bookmark and Share



Pro odeslání příspěvku vyplňte prosím následující kód MNB217.

Položky označené (*) hvězdičkou jsou povinné.


Pro odeslání příspěvku vyplňte prosím následující kód FGQ224.

Položky označené (*) hvězdičkou jsou povinné.



Nejčtenější články


Štítky podle popularity




Kontextová navigace

Úvodní strana Restaurace "U dvou Kohoutků" v Pardubicích