Vydáno:  

Restaurant Bellevue a lanýže

Pokud jste milovníci lanýžů (a který labužník není?), pak se rozhodně vypravte do pražského restaurantu Bellevue na Smetanově nábřeží, kde máte ještě pár dnů možnost potěšit se pětichodovým lanýžovým menu, doprovázeným víny z italského vinařství Marchesi di Gresy.

Foto. Miroslav Macek

Foto. Miroslav Macek


Restaurant je to starosvětský: klasický prostor s vysokými  stropy, přívětivé osvětlení, nažehlené a naškrobené prostírání, lesknoucí se sklenice, výhled je opravdu belle, a to jak na nasvětlené nábřeží, tak na panorama Hradčan a obsluha má všechna tři D: je důstojná, decentní a dokonalá.

Rozhodně doporučuji dát si nejprve sklenku sektu Ca´del Bosco, neboť v tomto „domě u lesa“ v oblasti Franciacorta, podložím a podnebím podobné Champagni, umějí klasickou metodou vyrobit přívětivá šumivá vína. Navíc jejich vůně krásně doplňuje vůni lanýžů, kterou je provoněný celý restaurant. A co pro vás šéfkuchař Petr Bureš se svým týmem připravil?

Na počátek dostanete křepelčí vajíčko ve smetaně s lanýžovým kaviárem a k tomu sklenku sauvignonu 2009 z Langhe, mladého, jiskřivého, příjemně doplňujícího pokrm, který vám naldí patro do příjemného očekávání věcí příštích.

Následovat bude carne cruda di Alba s panenským olejem a černými lanýži, tedy „tataráček“ z vysoce kvalitního hovězího, jehož chuť se také skvěle snoubí s lanýži. Již zmíněný sauvignon vše skvěle doplňuje.

Další chod: peimontské bílé rizoto s parmezánem a strouhanými bílými lanýži. Vynikající. Víno k němu servírované, Chardonnay 2006, zrající dvacet měsíců v dubových sudech a pak ještě osm měsíců odpočívající v sudech velkých, bych si asi sám nevybral, přišlo by mi příliš barikové a příliš voňavé. Kupodivu spolu s krmí se najednou proměnilo v dokonale vyváženou kompozici alkoholu, zbytkového cukru a kyselinky a jeho „máslová“ vůně a chuť se skvěle snoubily se smetanou v rizotu.

Po nezbytném kratším oddechu následuje další přívětivý kulinářský zážitek: hříbkové ravioli s máslovou omáčkou se šalvějí a s černými lanýži. Ravioli čerstvé, neoschlé…ale netřeba hledat slov: prostě jak mají být. K nim se pak objeví ve sklenici Monte Colombo 2006, což je barbera d´Asti.

A po delší chvíli přichází vyvrcholení večeře, tournedos Rossini, tedy s kachními játry, bramborovou kaší, lanýžovou omáčkou a strouhanými bílými lanýži. Myslím, že i sám Rossini by byl spokojen, zvláště, když by ocenil skvělou kvalitu masa, jater i omáčky a vychutnal si vícero doušků barbaresca Gaiun Martinenga ročníku 2000.

Pak už jen stačí vychutnávat si poslední doušky vína a těšit se na antiklimax dezertu. Bohužel, čokoládová pěna s mandarinkovým coulis byla jediným drobným zklamáním, a to vzhledem k příliš málo nakyslému coulis, v jehož sladkosti se značně ztrácela mandarinková chuť i vůně…

Ovšem sklenka Ca´ del Bosco na závěr dává zapomenout na tuto pihu na kráse  a návrat domů se pak nese ve znamení plejády velice přívětivých zážitků.

Neváhejte a pospěšte si! Letošní lanýže, na rozdíl od diamantů, nejsou věčné…

 

p.s.

 Jsem si vědom toho, že přívětivost večera byla nemálo potencována půvabem dívky mého srdce, jinak bych lehce nesouhlasil s výběrem reprodukovaného jazzu a velmi  ostře a nechvalně se  zmínil o skupince Rusů u jednoho ze stolů, kteří se sice nechovali nijak hlučně, ale záhy si pánové sundali saka a rozvalili se na židlích. Ale nelze to brát národnostně, záhy totéž udělal i mladší Čech, sedící s přítelkyní u vedlejšího stolu!

 Kde jsou ty časy, kdy Guth – Jarkovský správně tvrdil, že sundá-li si muž ve společnosti sako, může si už rovnou sundat kalhoty.  A kdeže jsou časy následující historky o sommeliérovi  Georgesi Leprém z restaurace L´Espadon v pařížském Ritzu, který, když jednou s hrůzou zpozoroval, jak jeden ze zámořských hostů vstává od stolu a chystá se sundat si sako, dvěma plavnými kroky přiskočil ke stolu (bylo to poprvé a naposledy, co jej spolupracovníci viděli při pohybu jiném než při důstojné chůzi), pomohl hostu znovu do saka a mírně, avšak rozhodně pronesl: "Tady ne, pane!"

Pragmatik ve mně ale též ví, že dnes si něco takového žádná restaurace ani k barbarským hostům nemůže z ekonomických důvodů dovolit…Bohužel!

 

:      

O autorovi

Sdílej na: Delicious Delicious Facebook icon Facebook Bookmark and Share



Pro odeslání příspěvku vyplňte prosím následující kód RTP223.

Položky označené (*) hvězdičkou jsou povinné.


Pro odeslání příspěvku vyplňte prosím následující kód LNW157.

Položky označené (*) hvězdičkou jsou povinné.



Nejčtenější články


Štítky podle popularity




Kontextová navigace

Úvodní strana Restaurant Bellevue a lanýže