Vydáno:  

Restaurant Borgo Agnese v Brně

Před časem jsem pro časopis Týden napsal recenzi na brněnský restaurant   Borgo Agnese. Tady je…

Foto: www.borgoagnese.cz

Foto: www.borgoagnese.cz


Je krásné, když se to tak sejde: poklidná cesta do Brna, přívětivé počasí, ubytování v klidném hotelu, setkání s milými přáteli a nápad jít večer do restaurace Borgo Agnese. Když nás pak v jejích dveřích pohladila po uších živá jazzová hudba (náhoda chtěla, že si ji na ten den objednala větší společnost u stolu), udivila část gotického presbytáře v jinak moderním a prosvětleném prostoru s nádherným výhledem a šéfkuchař Michal Prachař nás uvedl do prostorného salonku, naše natěšenost zákonitě vrcholila.

Ten presbytář vysvětlím raději hned: dům s restaurací totiž stojí na místě, které už ve 13. století slulo „Na provaznickém vršku“ a stával na něm až do roku 1645, kdy jej zničili Švédové, kostel Všech svatých. Tím místem lze ovšem také vysvětlit název restaurace: v italštině totiž „borgo“ znamená jednak místo na kopci a jednak část osídlení mimo městské hradby, takže vlastně ani nešlo podnik, který se chce chlubit středomořskou kuchyní a převážně italskými víny, pojmenovat jinak.

Jídelníčky jsme se příliš neprobírali, neboť nám bylo odrecitováno degustační menu, kterému nebylo lze odolat: tataráček z mladého býčka s olivovým olejem a čerstvě nastrouhanými letními lanýži z Alby, svatojakubky s grilovanými hřiby a s olivovým olejem, telecí brzlík s omáčkou z portského vína a  crémem bruleé z kachních jater, tuňák lehce po jedné straně grilovaný s bramborovou kaší se šafránem a telecí demi – glacé, plátky z bizona v rozmarýnu a ministeak z býčka s chřestem a pečeným bramborem, výběr sýrů a nakonec  knedlíčky s nugátovou náplní, omáčkou z lesního ovoce a pusinkou.  Odolali byste?

Vinný lístek zde mají  objemný, na rozdíl od mnoha restaurací s řádným výběrem moravských vín, dali jsme se ale tentokrát na šéfovo doporučení a postupně se potěšili rýnským ryzlinkem ročníku 2008 z vinařství Petri z Falcka, sancerre 2008 z Domaine Crochet, pinotem nero ročníku 2005 z vinařství Castel Sallegg u jezera Caldaro v Horní Adiži (pro milovníky vinařské historie: rodina dnešního majitele Georga von Kuenburg zdědila castel v polovině 19. století od arcivévody Rainera, což ale jistě nebyl jediný důvod, proč vína z této vinice milovalo jeho císařské veličenstvo František Josef I.) a skončili jsme u zcela skvostného Pieve Santa Restituta z Montalcina, z první vinice, kterou slavný Angelo Gaia získal v Toskánsku. Přiznávám bez mučení, že ročník jsem si už nezapamatoval…

Ale zpět k zážitkům z pokrmů. Vrcholem byl pro mne tuňák: v životě jsem snad nejedl tak skvěle připraveného tuňáka, ponechaného jednostranně na grilu ani o vteřinu méně a ani o vteřinu déle, než bylo zapotřebí k získání dokonalé vůně a chuti. Ale abych nepřechválil: telecí omáčka byla značně redukována a přece jen mi při některých soustech překrývala zážitek z ryby, osobně bych volil jemnější omáčku, rybu více podtrhující.

Lanýže potěší vždy, výběr italských sýrů byl impozantní, červená masa skvostná, brzlík i kachní créme bruleé výborné, ač se chuťově  ne zcela doplňovaly…někdy holt bývá méně více.

Celkový dojem z večera byl ovšem skvělý a velmi rád do restaurace Borgo Agnese při občasných návštěvách Brna opět natěšeně zavítám.

(Doufám, že mezitím v salonku umně skryjí topné radiátory na stěně: nekryté a většinou nevábné radiátory mne totiž pronásledují  ve většině restaurací a už se na ně stávám alergický.)

A zcela na závěr: asi dva tři roky jsem v Brně nebyl a tak jsem s potěchou zaznamenal to, co místní v podstatě nevidí: město za tu dobu opět zkrásnělo a nemalý počet nádherných domů se vrátil k původní kráse.  

 

 

O autorovi

Sdílej na: Delicious Delicious Facebook icon Facebook Bookmark and Share



Pro odeslání příspěvku vyplňte prosím následující kód XYY196.

Položky označené (*) hvězdičkou jsou povinné.


Pro odeslání příspěvku vyplňte prosím následující kód YZI445.

Položky označené (*) hvězdičkou jsou povinné.



Nejčtenější články


Štítky podle popularity




Kontextová navigace

Úvodní strana Restaurant Borgo Agnese v Brně