Vydáno:  

Restaurant Schwillinsky v Langenlois

Napadá mne nejméně půl tuctu důvodů, proč navštívit restaurant Schwillinsky v Langenlois. Zaprvé: není to daleko, zvláště vydáte-li se do Kamptalu dobře udržovanými okresními silničkami, proplétajícími se malebnými vesnicemi a městečky mezi poli, lesy a vinohrady. (Zvláště z Moravy je to vlastně kousek, z Brna něco přes hodinu, jen musíte přetrpět příšerný tankodrom do Znojma. Zato pak o to více oceníte kvalitu rakouských silnic a silniček.)

Foto: Miroslav Macek

Foto: Miroslav Macek


Zadruhé: Langenlois je největší rakouské vinařské město s ohromnou tradicí, krásnou architekturou, půvabným okolím, špičkovými vinaři a milými a přátelskými lidmi. Město vždy upravené, vyfintěné, úhledné.

Zatřetí: stačí jen připomenout několik místních vinařů - pěkně abecedně jmenuji ty, za které dám ruku do ohně: Wilhelm Bründlmayer, Ludwig Hiedler, Jurtschitsch, Thomas Leithner, Fred Loimer, Karl Steininger, Elisabeth und Rupert Summerer, ovšem je zde i mnoho dalších, jejichž vína rozhodně stojí za ochutnání.

Začtvrté: z Langenlois můžete vyrážet do okolí, do dalších vinařských vesnic a městeček: do Strassu, Zöbingu, Schönbergu, Hadersdorfu…

Zapáté: netřeba se ve víně příliš vyznat, abyste si dobře vybrali. Stačí objíždět vinaře a držet se místního přísloví „Wie der Herr, so der Wein“, tedy  „Jaký pán, takové víno“, přesně ve smyslu „Jaký pán, takový krám“. A věřte, že ti nejlepší jsou opravdu vždy solidní, úslužní a přátelští…

Nu a konečně za šesté a nejpodstatnější, jsou tady: přívětivé prostředí, přátelská obsluha, výborná jídla a skvělá vína.

Ale pěkně popořádku:  

Ve starodávném domě na rohu Rudolfstrasse ve středu města vstoupíte nenápadným bočním vchodem do šňůry oddělitelných místností. V té, do které jsme byli uvedeni, jsme byli ihned potěšeni nejen sněhobílými ubrusy, ale i nádherně kvelbeným stropem, který je sice nepoživatelný, ovšem přispíval k dobrému pocitu z jídla a pití více, než si myslíte.

Obsluha nám promptně nabídla jídelní lístek, jehož zajímavostí byl seznam dodavatelů čerstvých surovin, od masa a vajec, po ryby a zeleninu, vše z okolí. Také vinný list byl jednak obdivuhodně dlouhý, jednak přívětivě lokálpatriotistický: vína jen z Kamptalu a malým dílem z Kremstalu. Zato to množství a kvalita!

Popíjíme skvěle vychlazený a nádherně suchý sekt Malteser Brut od Lenze Mosera z Rohrendorfu a kocháme se nabídkou. Petra si objednává roastbeef s domácí tatarskou omáčkou a filety z tafelspitz s houbovou omáčkou a máslovými noky, já pak domácí ovčí sýr s paprikou a rukolou a dále restovaná telecí játra se šťávou ze zweigeltu. Další zweigelt, tentokrát Privat 2006 od místního vinaře Thomase Leithnera, se už vydýchává…

Během celé večeře bych snad uplatnil jednu jedinou výtku: dva kousky jater byly na krajích přece jen trochu příliš restované a tedy mírně zhořklé, ale pohled na fantastické kvelbení nad hlavou to poměrně rychle vykompenzoval.

Petra si ještě vybrala Schokoladenmousse, ale velká společnost ve vedlejší místnosti ji již zkonzumovala (druhá a poslední drobná chybička), ale při pohledu na velikost porce taštiček s mákem a jiných moučníků se stejně nakonec rozhodla pro druhou sklenku sektu, v čemž jsem ji následoval.

Nakoupíme si ještě domů dvě nabízené speciality domu: meruňkovou hořčici a „Kamptal Verjus“, což je šťáva z nezralých hroznů zweigeltu, užívaná k okyselení a dochucení omáček, vyráběná vinařkou Barbarou Öhlzeitovou a šéfkuchařem Karlem Schwillinskym.

V dobrém, ba nejlepším rozmaru sedáme do auta a odjíždíme do našeho hotýlku: v Rakousku je jednak povolené množství alkoholu za volantem 0,5 promile, jednak policii ve vinařských oblastech ani nenapadne někoho kontrolovat, pokud jedete dle předpisů a nic neprovedete.

Což je o důvod navíc, proč navštívit restaurant Schwillinsky v Langenlois…

 

 

O autorovi

Sdílej na: Delicious Delicious Facebook icon Facebook Bookmark and Share



Pro odeslání příspěvku vyplňte prosím následující kód HJJ191.

Položky označené (*) hvězdičkou jsou povinné.


Pro odeslání příspěvku vyplňte prosím následující kód UWI474.

Položky označené (*) hvězdičkou jsou povinné.



Nejčtenější články


Štítky podle popularity




Kontextová navigace

Úvodní strana Restaurant Schwillinsky v Langenlois