Vydáno:  

Řízečky z muchomůrky

Konečně rostou! Takže řízečky z muchomůrky narůžovělé (Amanita rubescens), lidově zvané  "růžovka" nebo "masák", jsou na stole přímo povinností! Zdánlivě jde o jednoduchý recept, ale aby výsledkem nebyla strouhanka s vejcem nasáklá tukem, s umučenou houbou uvnitř, prozradím Vám několik "fíglů"…

Foto: autor

Foto: autor


Houby by měly být co nejmladší, nejraději ještě ne zcela otevřené a tedy opravdu masité. Hlavičky sloupneme a rozpůlíme (větší rozčtvrtíme). Hladká mouka je jasná, ovšem do rozkleplého vejce (vajec) na obalování jednak přidám dostatek soli, abych nemusel řízečky svrchu dosolovat, jednak přidám pár lžic šlehačky a důkladně vše rozšlehám. Tím vznikne mnohem řidší obalovací hmota, která je dostatečně vazká, ale natolik řídká, že lze jednotlivé řízečky důkladně nechat okapat, než je položím do strouhanky. Do strouhanky nikoliv z obchodu, často staré, zí bůhvíčeho namleté a žluklé, ale do strouhanky z čerstvě usušených rohlíků, jemně nastrouhané(!!), nikoliv pomleté. Řízečky tak mají na povrchu jen velmi tenkou vrstvu strouhanky.

Na pánvi rozpálím máslo a řízečky rychle osmažím z obou stran, a to do světle růžova, tak půl minuty po každé straně: prudkost smažení způsobí, že z hub neunikne asi gram šťávy.

Po osmažení je "osuším" kuchyňským papírem nebo ubrouskem, čímž odsaju zbytky tuku a ihned servíruju na předehřáté (!!) talíře. (Ty moravismy jsou úmyslné!)

Příloha: žádná, snad jen kousek bagetky na utření prstů a následné snědení.

Doporučené víno: zatraceně dobře vychlazený, vvvvvelmi suchý veltlín nebo ještě lépe neuburgské stejné vlastnosti…

Některá děvčata tvrdí, že jde o kulinární orgasmus…zkoušel jsem obé, LZE srovnat!

Dobrou chuť přeju!

O autorovi

Sdílej na: Delicious Delicious Facebook icon Facebook Bookmark and Share



Pro odeslání příspěvku vyplňte prosím následující kód EUC728.

Položky označené (*) hvězdičkou jsou povinné.


Pro odeslání příspěvku vyplňte prosím následující kód IGZ842.

Položky označené (*) hvězdičkou jsou povinné.



Nejčtenější články


Štítky podle popularity




Kontextová navigace

Úvodní strana Řízečky z muchomůrky