Vydáno:
Salát z chřestu, brambor a česneku medvědího
Než definitivně skončí letošní chřestová sezóna a česnek medvědí se stáhne na rok zase pod zem, určitě si udělejte vynikající salát, který potěší nejen patro, ale i oko…

Foto: Miroslav Macek
Rozpis pro 4 osoby:
600 g nových brambor
1 kg zeleného chřestu
50 g česneku medvědího
4 lžíce bílého vinného octa
2 lžíce hrubozrnné hořčice
špetka cukru
sůl, pepř
6 lžic řepkového oleje
Menší brambory vaříme cca 15 minut, chřest nakrájený na kousky cca 5 minut. Ještě horké brambory nakrájíme na plátky a zalijeme 125 ml vody z chřestu s octem, hořčicí, cukrem, solí a pepřem. Necháme asi půl hodiny odpočinout, aby brambory natáhly tekutinu. Přidáme chřest, olej a na proužky nasekaný česnek medvědí. Můžeme posypat opraženými dýňovými semínky.
Doporučená příloha: bílý chléb
Doporučené víno: veltlínské zelené, ryzlink rýnský…