Vydáno:
Sekaná pečeně
Předpokládám, že téměř v každé rodině mají na sekanou svůj unikátní recept, lišící se od receptů ostatních. A nedají na něj dopustit. Přesto Vám nabízím recept další, léty a léty „vypilovaný“…

Foto: Miroslav Macek
500 g hruběji umletého masa (60 % vepřového a 40 % hovězího, vybraného tak, aby celkový obsah tuku byl cca ¼ váhy)
2 vejce
2 velké toasty s odkrojenou kůrkou
½ dl smetany
1 středně velká cibule
30 g anglické slaniny
2 lžíce sušené drhnuté majoránky (velmi záleží na kvalitě!)
citronová kůra cca z ¼ citronu
sůl, pepř
bílek z 1 vejce
hovězí vývar na podlévání
K umletému masu přidáme jemně nasekanou cibulku osmahlou do sklovata na anglické slanině pokrájené na drobné proužky, dále toasty nasáklé smetanou, veškeré koření a sůl a dvě vejce. Důkladně promícháme a prohněteme (kontrolou jsou toasty = musí být v sekané zcela rozmíchané a tedy „neviditelné“).
Vytvarujeme šišku, kterou vložíme do vhodného pekáčku a celou ji potřeme bílkem. Vložíme do trouby a pečeme 60 – 80 minut při 200 stupních Celsia za občasného podlití hovězím vývarem.
Nakrájíme a ihned servírujeme.
Ideální přílohou jsou vařené brambory a kysané zelí.