Recepty
Chřest se šunkou, jarním salátem a osmaženými vejci na hniličku
Vydáno: | Přečteno: 8446x
Chřestová sezóna je v plném proudu, a tak si Vám dovoluji nabídnout ne zcela tradiční úpravu, která nejen skvěle chutná, ale neméně skvěle vypadá. Vždyť očima se také jí… Celý článek
Costeletas del Porco neboli vepřové kotlety dle receptu z portugalského Alenteja
Vydáno: | Přečteno: 9926x
K tomu to receptu přispěly nejen dlouhodobé maurské vlivy, v tomto případě tedy záliba ve voňavých omáčkách, ale též plavby, ze kterých Vasco de Gama a Bartolomeo Diaz vozili mimo jiné též exotická koření. Celý článek
Panna - cotta s kokosovým mlékem a jasmínovým čajem
Vydáno: | Přečteno: 9755x
Za dlouhých zimních večerů, až se Vám přejí vánoční cukroví a předsevzetí o nezbytném zhubnutí opět zapadne prachem, Vám určitě přijde vhod něco vábně sladkého a voňavého… Celý článek
Kaspressknödel
Vydáno: | Přečteno: 12087x
Starý rakouský recept z hor, který Vás zbaví přemýšlení, co se starými houskami či rohlíky. Tyto pikantní placaté smažené knedlíky jsou navíc skvělé jak čerstvě usmažené, tak studené. Celý článek
Salát z chřestu, brambor a česneku medvědího
Vydáno: | Přečteno: 5981x
Než definitivně skončí letošní chřestová sezóna a česnek medvědí se stáhne na rok zase pod zem, určitě si udělejte vynikající salát, který potěší nejen patro, ale i oko… Celý článek
Klasický segedínský guláš dle Eleka Magyara
Vydáno: | Přečteno: 16945x
Málokteré jídlo zprofanovaly školní a závodní jídelny tolik, jako segedínský guláš. Přitom jde o vynikající krmi, chce to ovšem (jako ostatně vždy) kvalitní suroviny a technologickou kázeň při přípravě…. Celý článek
Dušený řapíkatý celer
Vydáno: | Přečteno: 16812x
Tento rakouský recept je jednoduchý a jeho výsledek vás určitě nadchne. Chce to jen, jako ostatně vždy, kvalitní základní suroviny a technologickou kázeň… Celý článek
Džuveč
Vydáno: | Přečteno: 16353x
Džuveč (djuveč) je jídlo původu tureckého, které se s tureckými výboji rozšířilo v mnoha podobách po celém Balkánu. Původní název znamenal kameninový kotlík, ve kterém se dusilo maso s různou zeleninou a kořením, které zrovna roční období či kraj daly, takže není divu, že receptů na džuveč je nepřeberné množství a často se dosti liší. Nabízím Vám jeden z nich, který se liší hlavně tím, že namísto kousků masa je v něm užito maso mleté. Určitě si však na něm velmi pochutnáte! Celý článek
Bramborový salát dle Miroslava Macka
Vydáno: | Přečteno: 15128x
Přiznám se, že mi většina bramborových salátů připadá chuťově příliš komlikovaných (a méně bývá často více, což beze zbytku platí i v kuchyni), hlavně však už zcela postrádají bramborovou vůni a chuť. V toku času jsem tedy bramborový salát různě obměňoval a odlehčoval, až jsem došel k receptuře, kterou používám už léta a léta k plné spokojenosti rodiny i hostů. Celý článek
Bramborové knedlíky s uzeným masem a kysaným zelím
Vydáno: | Přečteno: 14121x
Pokud použijete kvalitní suroviny (a jaké jiné by měli kvalitní kuchařka či kuchař používat), přijdou si Vaše chuťové buňky (ale i zrak a čich) na své… Tady je rozpis na dvanáct knedlíků: Celý článek