RSS

Labužnické listy


Úterní glosa 11. 12. 2018

Autoři a jejich kniha

Vydáno:   | Přečteno: 2685x

Vánoce se kvapem blíží a Vy máte možnost zakoupit Vašim milým a blízkým v každém knihkupectví (nebo si nechat zaslat domů) zajímavý a praktický dárek, naši inspirativní kuchařku ke čtení i vaření „Labužníkem na plný úvazek“. Jako drobný vánoční dárek Vám posíláme jeden z našich receptů.   Celý článek

Žemličky s česnekem medvědím

Foto: Miroslav Macek

Vydáno:   | Přečteno: 3715x

Sezóna česneku medvědího je v plném proudu, a tak tu máte recept na žemličky k sýru, pivu, vínu nebo jen tak… Celý článek

Přiřazené štítky

Chřest se šunkou, jarním salátem a osmaženými vejci na hniličku

Foto: Miroslav Macek

Vydáno:   | Přečteno: 5737x

Chřestová sezóna je v plném proudu, a tak si Vám dovoluji nabídnout ne zcela tradiční úpravu, která nejen skvěle chutná, ale neméně skvěle vypadá. Vždyť očima se také jí…   Celý článek

Přiřazené štítky

Costeletas del Porco neboli vepřové kotlety dle receptu z portugalského Alenteja

Foto: Miroslav Macek

Vydáno:   | Přečteno: 7060x

K tomu to receptu přispěly nejen dlouhodobé maurské vlivy, v tomto případě tedy záliba ve voňavých omáčkách, ale též plavby, ze kterých Vasco de Gama a Bartolomeo Diaz vozili mimo jiné též exotická koření. Celý článek

Přiřazené štítky

Panna - cotta s kokosovým mlékem a jasmínovým čajem

Foto: Miroslav Macek

Vydáno:   | Přečteno: 5355x

  Za dlouhých zimních večerů, až se Vám přejí vánoční cukroví a předsevzetí o nezbytném zhubnutí opět zapadne prachem, Vám určitě přijde vhod něco vábně sladkého a voňavého…   Celý článek

Přiřazené štítky

Šéfe, šéfe!

Vydáno:   | Přečteno: 96982x

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich napsal časopisu Týden dopis, ve kterém se ohradil proti mému textu, přinášejícímu dojmy z mé návštěvy v jeho restauraci Divinis. Pro pořádek znovu uvádím, že jsem byl redakcí požádán, zdali bych nenavštívil některou z jeho restaurací a neohodnotil ji jeho stylem. Přijal jsem pod podmínkou, že ji ohodnotím stylem svým, že si v žádném případě nenechám proplatit útratu, neb tak nečiním nikdy,  a to abych si uchoval nezávislost hodnocení. Z dopisu Zdeňka Pohlreicha uveřejnil Týden na svých webových stránkách úryvky mého textu s komentářem pana Pohlreicha. Dovolil jsem si přidat k textu komentáře vlastní a ponechávám na čtenářích (a minulých, současných i budoucích) návštěvnících restaurace Divinis, aby si udělali názor svůj. Celý článek

Přiřazené štítky

Tak takhle tedy ne, šéfe!

Vydáno:   | Přečteno: 45648x

Před časem jsem byl požádán časopisem Týden, zda bych nenapsal kulinářskou recenzi na známou pražskou restauraci televizně proslaveného šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha, Divinis. S potěšením jsem nabídku akceptoval a protože si zásadně od redakcí při recenzích restaurací nenechávám proplatit konzumaci, mohu tak svobodně popisovat, co jsem viděl, slyšel, čichal a chutnal. Redakce můj text, bohužel, z důvodů jakýchsi reklam dost zkrátila, což mne mrzelo. Tady je tedy text v původní podobě: Celý článek

Přiřazené štítky

Jablečný tvarohový koláč

Foto: Miroslav Macek

Vydáno:   | Přečteno: 24231x

Tento koláč dle starého rakouského receptu šetří cukrem a při užití starých kyselejších odrůd jablek (Croncelské, Coxova reneta, Boskoopské) je dokonalým společníkem u odpoledního posezení při čaji… Celý článek

Přiřazené štítky

Gulášová polévka (gulyas) dle starého uherského receptu

Foto: Miroslav Macek

Vydáno:   | Přečteno: 23575x

Vynikající polévka, která Vám bude chutnat ráno, v poledne i večer… Celý článek

Přiřazené štítky

Sekaná pečeně

Foto: Miroslav Macek

Vydáno:   | Přečteno: 19677x

Předpokládám, že téměř v každé rodině mají na sekanou svůj unikátní recept, lišící se od receptů ostatních. A nedají na něj dopustit. Přesto Vám nabízím recept další, léty a léty „vypilovaný“…   Celý článek

Přiřazené štítky


Nejčtenější články


Štítky podle popularity


Kontextová navigace

Úvodní strana Labužnické listy