Labužnické listy
Úterní glosa 11. 12. 2018
Vydáno: | Přečteno: 6682x
Vánoce se kvapem blíží a Vy máte možnost zakoupit Vašim milým a blízkým v každém knihkupectví (nebo si nechat zaslat domů) zajímavý a praktický dárek, naši inspirativní kuchařku ke čtení i vaření „Labužníkem na plný úvazek“. Jako drobný vánoční dárek Vám posíláme jeden z našich receptů. Celý článek
Žemličky s česnekem medvědím
Vydáno: | Přečteno: 7536x
Sezóna česneku medvědího je v plném proudu, a tak tu máte recept na žemličky k sýru, pivu, vínu nebo jen tak… Celý článek
Chřest se šunkou, jarním salátem a osmaženými vejci na hniličku
Vydáno: | Přečteno: 8503x
Chřestová sezóna je v plném proudu, a tak si Vám dovoluji nabídnout ne zcela tradiční úpravu, která nejen skvěle chutná, ale neméně skvěle vypadá. Vždyť očima se také jí… Celý článek
Costeletas del Porco neboli vepřové kotlety dle receptu z portugalského Alenteja
Vydáno: | Přečteno: 10001x
K tomu to receptu přispěly nejen dlouhodobé maurské vlivy, v tomto případě tedy záliba ve voňavých omáčkách, ale též plavby, ze kterých Vasco de Gama a Bartolomeo Diaz vozili mimo jiné též exotická koření. Celý článek
Panna - cotta s kokosovým mlékem a jasmínovým čajem
Vydáno: | Přečteno: 9821x
Za dlouhých zimních večerů, až se Vám přejí vánoční cukroví a předsevzetí o nezbytném zhubnutí opět zapadne prachem, Vám určitě přijde vhod něco vábně sladkého a voňavého… Celý článek
Čevabčiči
Vydáno: | Přečteno: 21898x
Receptů na tento balkánský skvost je nepřeberné množství, přesto přidávám jeden, který uspokojuje nejen chuť a čich, ale i zrak a který jsem za léta - jak doufám - „dopiloval“ k vynikající kulinářské symfonii. Celý článek
Zapékané žampiony plněné míchanými vejci s anglickou slaninou
Vydáno: | Přečteno: 20937x
Nepříliš složitý předkrm výtečné chuti, který dokáže správně nastartovat každou večeři… Celý článek
Klasický segedínský guláš dle Eleka Magyara
Vydáno: | Přečteno: 17002x
Málokteré jídlo zprofanovaly školní a závodní jídelny tolik, jako segedínský guláš. Přitom jde o vynikající krmi, chce to ovšem (jako ostatně vždy) kvalitní suroviny a technologickou kázeň při přípravě…. Celý článek
Dušený řapíkatý celer
Vydáno: | Přečteno: 16886x
Tento rakouský recept je jednoduchý a jeho výsledek vás určitě nadchne. Chce to jen, jako ostatně vždy, kvalitní základní suroviny a technologickou kázeň… Celý článek
Džuveč
Vydáno: | Přečteno: 16413x
Džuveč (djuveč) je jídlo původu tureckého, které se s tureckými výboji rozšířilo v mnoha podobách po celém Balkánu. Původní název znamenal kameninový kotlík, ve kterém se dusilo maso s různou zeleninou a kořením, které zrovna roční období či kraj daly, takže není divu, že receptů na džuveč je nepřeberné množství a často se dosti liší. Nabízím Vám jeden z nich, který se liší hlavně tím, že namísto kousků masa je v něm užito maso mleté. Určitě si však na něm velmi pochutnáte! Celý článek