RSS

Labužnické listy


Žemličky s česnekem medvědím

Foto: Miroslav Macek

Vydáno:   | Přečteno: 6018x

Sezóna česneku medvědího je v plném proudu, a tak tu máte recept na žemličky k sýru, pivu, vínu nebo jen tak… Celý článek

Přiřazené štítky

Chřest se šunkou, jarním salátem a osmaženými vejci na hniličku

Foto: Miroslav Macek

Vydáno:   | Přečteno: 7247x

Chřestová sezóna je v plném proudu, a tak si Vám dovoluji nabídnout ne zcela tradiční úpravu, která nejen skvěle chutná, ale neméně skvěle vypadá. Vždyť očima se také jí…   Celý článek

Přiřazené štítky

Costeletas del Porco neboli vepřové kotlety dle receptu z portugalského Alenteja

Foto: Miroslav Macek

Vydáno:   | Přečteno: 8544x

K tomu to receptu přispěly nejen dlouhodobé maurské vlivy, v tomto případě tedy záliba ve voňavých omáčkách, ale též plavby, ze kterých Vasco de Gama a Bartolomeo Diaz vozili mimo jiné též exotická koření. Celý článek

Přiřazené štítky

Panna - cotta s kokosovým mlékem a jasmínovým čajem

Foto: Miroslav Macek

Vydáno:   | Přečteno: 6571x

  Za dlouhých zimních večerů, až se Vám přejí vánoční cukroví a předsevzetí o nezbytném zhubnutí opět zapadne prachem, Vám určitě přijde vhod něco vábně sladkého a voňavého…   Celý článek

Přiřazené štítky

Kaspressknödel

Foto: Miroslav Macek

Vydáno:   | Přečteno: 10625x

Starý rakouský recept z hor, který Vás zbaví přemýšlení, co se starými houskami či rohlíky. Tyto pikantní placaté smažené knedlíky jsou navíc skvělé jak čerstvě usmažené, tak studené. Celý článek

Přiřazené štítky

Čevabčiči

Foto: Miroslav Macek

Vydáno:   | Přečteno: 20391x

Receptů na tento balkánský skvost je nepřeberné množství, přesto přidávám jeden, který uspokojuje nejen chuť a čich, ale i zrak a který jsem za léta - jak doufám - „dopiloval“ k vynikající kulinářské symfonii. Celý článek

Přiřazené štítky

Zapékané žampiony plněné míchanými vejci s anglickou slaninou

Foto: Miroslav Macek

Vydáno:   | Přečteno: 19061x

Nepříliš složitý předkrm výtečné chuti, který dokáže správně nastartovat každou večeři…   Celý článek

Přiřazené štítky

Klasický segedínský guláš dle Eleka Magyara

Foto: Miroslav Macek

Vydáno:   | Přečteno: 15770x

Málokteré jídlo zprofanovaly školní a závodní jídelny tolik, jako segedínský guláš. Přitom jde o vynikající krmi, chce to ovšem (jako ostatně vždy) kvalitní suroviny a technologickou kázeň při přípravě…. Celý článek

Přiřazené štítky

Dušený řapíkatý celer

Foto: Miroslav Macek

Vydáno:   | Přečteno: 15616x

Tento rakouský recept je jednoduchý a jeho výsledek vás určitě nadchne. Chce to jen, jako ostatně vždy, kvalitní základní suroviny a technologickou kázeň… Celý článek

Přiřazené štítky

Džuveč

Foto: Miroslav Macek

Vydáno:   | Přečteno: 15256x

Džuveč (djuveč) je jídlo původu tureckého, které se s tureckými výboji rozšířilo v mnoha podobách po celém Balkánu. Původní název znamenal kameninový kotlík, ve kterém se dusilo maso s různou zeleninou a kořením, které zrovna roční období či kraj daly, takže není divu, že receptů na džuveč je nepřeberné množství a často se dosti liší. Nabízím Vám jeden z nich, který se liší hlavně tím, že namísto kousků masa je v něm užito maso mleté. Určitě si však na něm velmi pochutnáte! Celý článek

Přiřazené štítky


Nejčtenější články


Štítky podle popularity


Kontextová navigace

Úvodní strana Labužnické listy