Vydáno:
Viniční statek, restaurace a hotel Nigl v Senftenbergu
Když se vydáte z půvabného dolnorakouského vinařského městečka Langenlois směrem na Krems (Kremži) a na vrcholu táhlého stoupání se nedáte dolů k Dunaji, ale odbočíte doprava směrem do vsi Gneixendorf a z ní pak sjedete kousíček dolů k levostrannému přítoku Dunaje, k říčce Krems do vesnice Imbach (kde se tyčí nejstarší rakouský dvojlodní kostel ze 13. století) a pak zatočíte opět doprava, za chvíli se Vám naskytně majestátní pohled na zříceninu hradu Senftenberg. Na počátku vesnice stejného jména pak opět napravo uvidíte starý bílý viničný statek – a jste u cíle.

Foto: Miroslav Macek
Parkoviště je prostorné, zrovna tak jako dvůr, prodejna vína, destilátů a jiných domácích lahůdek či pár hostinských pokojů a apartmánů. Restaurace je otevřena od čtvrtka do neděle a rozhodně stojí za to ji navštívit. Nečekejte sice žádný luxusní prostor, neboť původní hospodářské místnosti jsou sníženy dávnými podhledy a vybavení je na úrovni venkovské hospody. Zato talíře, misky a další servírovací porcelán, stejně jako nápojové sklo a příbory, už svědčí o vybraném přístupu k dobrému jídlu a pití. A posledně jmenované, tedy jídlo a pití, je zde na úrovni zcela špičkové.
Jídla se připravují jen a jedině z nejkvalitnějších čerstvých místních surovin a co se týká vín, patří Martin Nigl bezesporu do nejlepší desítky rakouských vinařů – a že je zde pořádná konkurence!
Pokud budete na statku za teplého počasí, rozhodně doporučuji usadit se k první skleničce před večeří ve dvoře: výhled na hradní zříceninu a vinice pod ní je impozantní a tak si v přívětivém rozpoložení můžete v klidu zalistovat jak jídelním, tak vinným lístkem.
My tak učinili s tímto výsledkem: Petra si objednala marinovanou svíčkovou s nakládanými houbami, domácí hořčicí a směsí salátů, následovanou grilovaným candátem s artyčoky, špenátem a rýzlinkovou omáčkou a na závěr makovo – kakaový piškot se ztuženou makovou pěnou, hruškami williamskami nakládanými v zweigeltu a s zweigeltovou zmrzlinou. Já neodolal parfaitu z drůbežích jater v krustě z bylinek a s bramborovou brioškou, taktéž candátu a pak kozímu sýru na lístkovém těstě s marinovanými hrozny, horčicí s medem a horským tymiánem.
Jak je vidno na první pohled, spousta z těch lahůdek je vyráběna přímo v domě a některé si samozřejmě můžete při odjezdu zakoupit, kupříkladu několik druhů domácí hořčice (vždyť jsme v Senftenbergu nedaleko Kremže!), paštiky, ovocné a vinné šťávy, octy či zavařeniny.
Jídlo bylo skvělé, ba o grilovaném candátu mohu směle prohlásit, že byl nejlepší nebo alespoň jedním z nejlepších, jaké jsem kdy měl na talíři: skvostný zážitek, umocněný navíc vynikajícím rýzlinkem Privat 2010 z vinice Senftenberger Pellingen. Také teplá bramborová brioška k parfaitu byla z říše snů…
Ovšem, i kdyby Vás přepadla chuť na maso červené, třeba na zvěřinu (blízký kopec s další zříceninou hradu se jistě ne náhodou jmenuje Rehberg), najdete ve vinném lístku spoustu zajímavých místních červených vín,včetně vynikajícího Niglova cuvée Point ze zweigeltu, svatovavřineckého a merlotu.
A pokud byste ještě chtěli nějaký ten „schlaftrunk“ na závěr, destilátů zde mají také požehnaně. Ale nepřehánějte to, abyste mohli po bohaté snídani záhy vyrazit do okolí ochutnat a nakoupit u dalších skvělých vinařů vynikající vína za přívětivé ceny…