Vydáno:
Zapékané žampiony plněné míchanými vejci s anglickou slaninou
Nepříliš složitý předkrm výtečné chuti, který dokáže správně nastartovat každou večeři…

Foto: Miroslav Macek
Rozpis pro 2 osoby:
12 – 16 středně velkých žampionů
1 vejce
1 plátek anglické slaniny
hrudka másla
½ dcl šlehačky
sůl, černý pepř
Hlavičky žampionů zbavíme nožek, osmahneme z obou stran na másle do růžova a pak je naplníme míchaným vajíčkem, které jsme připravili na troše másla s jemně nakrájenou anglickou slaninou, osolili a lehce opepřili.
Žampiony poskládáme do vhodného kastrolku, zalijeme lehce osolenou šlehačkou a zapékáme je nezakryté (aby šťáva ze šlehačky a žampionů mohla redukovat) cca 20 minut při 180 stupních Celsia.
Podáváme na předehřátých talířích se světlým pečivem (servírujte jej raději trochu víc, šťáva je tak skvělé chuti, že neodoláte a vytřete ji pečivem z talíře dočista).
Doporučený doprovod: suché bílé víno. Nám nesmírně chutnalo sylvánské od Camilla Brauna z Alsaska.