Vydáno:
Žemličky s česnekem medvědím
Sezóna česneku medvědího je v plném proudu, a tak tu máte recept na žemličky k sýru, pivu, vínu nebo jen tak…

Foto: Miroslav Macek
500 g hladké mouky
3 lžičky oleje
50 g anglické slaniny
40 g česneku medvědího
250 ml vlažného mléka
42 g droždí
½ lžičky cukru
1 lžička soli
žloutek, mléko a hrubá sůl na potření a posypání
Česnek medvědí jemně nasekáme. Slaninu pokrájíme a osmahneme. Poté ji spolu se solí a olejem vmícháme do mouky. Droždí rozpustíme ve vlažném mléku s cukrem, přilijeme k mouce a vypracujeme hladké těsto. Ponecháme cca 30 minut kynout. Poté do těsta vmícháme česnek medvědí, ponecháme je ještě chvíli kynout a poté z něj uděláme cca 20 žemliček, preclíčků či šneků. Potřeme je žloutkem rozmíchasným s mlékem, posypeme hrubou solí a pečeme 18 – 20 minut při 170 stupních Celsiových.