Dopis z Kammersdorfu

Vážení a milí, Kammersdorf je jedna ze šesti částí obce Nappersdorf – Kammersdorf v okrese Hollabrunn v Dolních Rakousích, a ať počítám, jak počítám, žije v ní jen 318 stálých obyvatel.

Petra a Miroslav Mackovi

Je sice nepravděpodobné, že byste tam zajeli jen kvůli zajímavým kopcům Galgenberg, Burgstallberg či pověstmi opředenému Ternbergu tvaru pyramidy, které tvoří květinové ostrovy v moři polí, to už spíše kvůli svérázným uličkám vinných sklepů a pohostinnosti zdejšího kraje a jeho obyvatel.

Také vás mohou nalákat slovanské dějiny tohoto kraje – původní název obce, která sestávala ze čtyřiceti domů kolem důležité obchodní cesty na Moravu, zněl Chomatsdorf, a vznikl prý podle Slovana Duchomenty, zkráceně Chometa zvaného. Stával zde na Kostelním vršku kostel svatého Bartoloměje, založený již v roce 1261, původně opevněný a v roce 1479 pobořený a přestavěný, ale jeho dnešní podoba pochází až z let 1848 – 51 a žádnými viditelnými mimořádnými starožitnostmi neoplývá.

Hned vedle kostela je ovšem další pamětihodnost, a to vinařství a heurigen Bayer, založené mladým vinařem Dominikem Bayerem sice až v roce 2013, ovšem již drahnou dobu proslavené. A protože jsme v srdci Weinviertelu, ve zdejší nabídce vín samozřejmě nesmí chybět zelený veltlín, a to ze zdejších vinic Waldberg a Wasserturm, ale najdete v ní též sauvignon blanc, Müller – Thurgau nebo nádherně voňavé gelber muskateller a traminer. Z červených pak pochopitelně zweigelt.

Z domácích pochoutek si můžete objednat tradiční chleby a preclíky s pomazánkami, vepřovou pečení na kmínu, šunkou či uzeným, stejně jako domácí huspeninu a spoustu nápaditě upravené zeleniny. Dle sezóny samozřejmě nesmějí chybět česnek medvědí, chřest a různé další pochoutky, stejně jako domácí sladké moučníky.

Samozřejmostí je možnost zakoupit si ochutnaná vína domů, ale mladý vinař nabízí též internetové objednávky rovnou z domova (přijdete ovšem o nádherné posezení venku pod vzrostlými stromy nebo v útulných prostorách viničného statku).

Otevřeno je po čtyřicet dnů v roce a rozhodně je lepší si vzhledem k zájmu labužníků z blízkého i dalekého okolí předem zarezervovat stůl.

Podnikové i osobní heslo Dominika Bayera je „jung, frisch, modern“ a také vy se po návštěvě jeho heurigen budete cítit, pokud ne moderně, tak dozajista „mladě a svěže“.

Na shledanou v Kammersdorfu se těší

Váš

Miroslav Macek